Εκδόσεις γράμματα
Ο λογαριασμός μου
Η Βιβλιοθήκη μου
 Το Καλάθι μου
Ολοκλήρωση αγοράς 
  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  |  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  |  ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ  |  ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ  |  ΝΕΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ  |  NEWSLETTER  |  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδόσεις γράμματα
 
Νέα λύση για τον βιβλιοπώλη
 
Αρχή » Θέματα » Εγκυκλοπαίδειες-Περιοδικά » Περιοδικά » Αρχιτεκτονικά Θέματα 45/2011
 
Αρχιτεκτονικά Θέματα 45/2011
Αρχιτεκτονικά Θέματα 45/2011
Συγγραφείς:   Συλλογικό
 
Θέμα:  Περιοδικά
Εκδότης: Αρχιτεκτονικά Θέματα
Σελίδες:  192
ISBN: 9780006870753
Ημ. Έκδοσης: 16/05/2011
ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ
 
Κριτικές
Γράψτε μια νέα κριτική
Περιγραφή:

Kυκλοφόρησε ο νέος τόμος (45/2011) της ετήσιας επιθεώρησης Αρχιτεκτονικά Θέματα. Στον τόμο περιλαμβάνονται:

 • Παρουσίαση των νέων αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα (β μέρος).
 • Τα αρχιτεκτονικά γεγονότα της χρονιάς (επικαιρότητα, διαγωνισμοί, εκθέσεις, βιβλία, σπουδαστικές εργασίες).
 • Αφιέρωμα στο αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες.
 • Ένα πανόραμα της πρόσφατης ελληνικής αρχιτεκτονικής παραγωγής με την παρουσίαση έργων Ελλήνων αρχιτεκτόνων.  Το χρονικό περιλαμβάνει κείμενα των Α. Γιακουμακάτου και K. Frampton. Ακολουθούν οι συμμετοχές στον διαγωνισμό «Κοινότητα Κοινωνικών Κατοικιών», που προκηρύχτηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και την εταιρεία SIKA HELLAS για αρχιτέκτονες ως 45 ετών. Στην ενότητα των εκθέσεων παρουσιάζονται οι εκθέσεις: των Γιώργου και Ελένης Μανέτα, Γιάννη Βικέλα, η Biennale Βενετίας 2010 και η έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης «Μικρή κλίμακα, μεγάλες αλλαγές. Νέες αρχιτεκτονικές μορφές κοινωνικής στράτευσης». Η ενότητα των βιβλίων περιλαμβάνει βιβλιοκρισίες για τα βιβλία «Οικολογική σκέψη και αρχιτεκτονική» του Α. Τομπάζη, «Η Διαγώνιος του Le Corbusier» του Π. Τουρνικιώτη, «Modern Architecture and the Mediterranean. Vernacular dialogues and contested identities» των J. Francois Lejeune και M. Sabatino, «Pride in Modesty. Modernist architecture and the vernacular tradition in Italy» του M. Sabatino, «Η αρχιτεκτονική σε περίοδο κρίσης» του Α.Μ. Κωτσιόπουλου και «Αγρίνιο. Πολεοδομική εξέλιξη από την αναδημιουργία στην ακμή του Μεσοπολέμου (1830-1940)». Το χρονικό ολοκληρώνεται με τις σπουδαστικές εργασίες.
  Το δεύτερο μέρος του περιοδικού αποτελεί τη συνέχεια του αφιερώματος στο έργο της νεώτερης γενιάς αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα, με επιμέλεια του Πάνου Δραγώνα. Το δεύτερο αυτό μέρος του αφιερώματος περιλαμβάνει την παρουσίαση εννέα νέων αρχιτεκτόνων και δημιουργικών ομάδων. Με την παρουσίαση του έργου των νεώτερων δημιουργών επιχειρείται η ανασκόπηση της ιδιόμορφης δεκαετίας του 2000, η οποία ξεκίνησε σε συνθήκες υπέρμετρης αισιοδοξίας και ανάπτυξης για να καταλήξει σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.

  Το περιεχόμενο του αφιερώματος είναι ηθελημένα ετερογενές ώστε να αντανακλά τις αντιφάσεις της τελευταίας δεκαετίας, τις υποσχέσεις αλλά και τα αδιέξοδά της. Σε πολλά από τα έργα που παρουσιάζονται αναγνωρίζεται υψηλός βαθμός επιδεξιότητας στον χειρισμό της μοντέρνας παράδοσης. Παρουσιάζονται, επίσης, αρκετά πειραματικά έργα τα οποία αντιπροσωπεύουν τις αναδυόμενες τάσεις της αρχιτεκτονικής. Η καταγραφή του έργου των νεώτερων αρχιτεκτόνων δεν επικεντρώνεται σε μια προσπάθεια ταξινόμησης των παραπάνω τάσεων. Άλλωστε η ρευστότητα των συνθηκών που διανύουμε καθιστά κάθε ανάλογη προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη. Στόχος της παρουσίασης των εκπροσώπων της γενιάς του 2000 δεν είναι η κριτική θεώρηση του έργου τους αλλά η ανίχνευση των προοπτικών για την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα.

  Τα αρχιτεκτονικά γραφεία που παρουσιάζονται στο δεύτερο αυτό μέρος είναι: Α3LAB, ARCHIVIRUS, Buerger katsota architects, DIVERCITY, DOXIADIS+, DRIFTING CITY, SPACELAB ARCHITECTURE, tense architecture networkTAN και WORKSHOP• DIONISIS+KIRKI.
  Το τρίτο τμήμα περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στο αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες. Τα 15 έργα που παρουσιάζονται εδώ, είναι μια μικρή σύνοψη της πρόσφατης δουλειάς τους, όπως ξενοδοχείο «Ηριδανός»-εστιατόριο «Βαρούλκο» στην Αθήνα, ξενοδοχείο «Νικόπολις» στη Θεσσαλονίκη, ξενοδοχείο «Blue Palace» στην Ελούντα, Κρήτη, επιπλωμένα διαμερίσματα «Village Heights» στο Ηράκλειο Κρήτης, ανακατασκευή και αναβάθμιση ξενοδοχείου «Sitia Beach» στη Σητεία, Κρήτη, ξενοδοχείο «Cavo Spada» στα Χανιά, ξενοδοχείο «Double Tree» στην Κω, ξενοδοχείο «Gran Melia Daios Cove» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, κατοικίες στο Ηράκλειο Κρήτης, κατοικία στην Κηφισιά, κτίρια γραφείων στην Αθήνα, στη Λεμεσό και στο Ηράκλειο Κρήτης.

  Στο τελευταίο μέρος του περιοδικού παρουσιάζονται πρόσφατα έργα όπως: Υβριδικό μουσειακό περιβάλλον στο Ναύπλιο των Μ. Κεχρινιώτη, Ρ. Στολίδου και Δ. Ψυχογυιού, Αναβάθμιση αρχαιολογικού μουσείου Ναυπλίου των Α. Γαλανοπούλου, Μ. Κεχρινιώτη, Ρ. Στολίδου, Δ. Ψυχογυιού και Σ Ψυχογυιού, Αξιοποίηση σπηλαίου των ΜΕΤΑ Αρχιτεκτονική, Πέρασμα στον Κλαδέο ποταμό των Δ. Λουκόπουλου, Ε. Σταυροπούλου και Δ. Ζιρώ, Κέντρο προσχολικής αγωγής στον Διόνυσο των ARCHISTUDIO, Αποκατάσταση και επανάχρηση νεωρίου στον ενετικό λιμένα των Χανίων, καθώς και Δωδεκαθέσιο δημοτικό σχολείο Αρχανών, Κρήτη των Ι.Γ. Κανετάκη και Ε.Ι. Κανετάκη.
 • Bestsellers
   
  Τα παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού
  Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα
  Η εποχή της υποκρισίας
  Μέση Αγγλία
  Η χαμένη αναγνώστρια
  Αχώριστοι εχθροί
  Η θέση 7Α
  Χίλιες διακόσιες ογδόντα μαύρες ψυχές (Κάτοικοι 1280)
  Πετάει η μαμά μου!
  Η άλλη άκρη του νήματος
  Τα 20 πρώτα (15ημέρου)
  Τα πρώτα των 12 μηνών
  Τα πρώτα των 36 μηνών
  Παιδικά ευπώλητα βιβλία